Lökar är ett viktigt inslag i de trädgårdar jag designar, men kanske kan mitt sätt att använda dem i min egen trädgård hjälpa andra att planera sina trädgårdar.
En lökkatalog för mig är samma sak som en godisbutik för ett barn. Jag vill ha mer än vad jag klarar av. Därmed sagt har jag testat många genom åren och nuförtiden blir jag ofta förvånad när jag ser en bortglömd lök vakna till liv på någon udda plats i trädgården. Det är det som är så härligt med trädgårdsarbete. När jag iklär mig rollen som designer och ser på helheten finns det dock vissa områden där lökarna i min egen trädgård är riktigt betydelsefulla.
Jag skrev ett annat blogginlägg om de många helt fantastiska smålökarna som blommar under senvinter och tidig vår. Sådana lökar får en på gott humör just när man som mest behöver det, i slutet av en dyster vinter. Jag låter de flesta av dem växa lite varstans i trädgården, som till exempel Scilla siberica och dess lite mer spektakulära släkting Scilla mischtschenkoana "Persisk blåstjärna" och den till och med ännu tidigare vintergäcken, Eranthis hyemalis. Det är dock snödropparna som betyder allra mest för mig av de här tidiga blomlökarna.
Det spelar egentligen ingen roll vilken sorts snödroppar man bestämmer sig för att plantera. Mina favoriter är den enkla Galanthus nivalis och den mer dramatiska Galanthus elwesii, men de behöver framhävas. Snödroppar ger ett mer dramatiskt inslag i trädgården om de används på ett mer vidsträckt område längs kanterna på trädgården. Det har tagit några år att få det så, men genom att dela dem regelbundet strax efter vårblomningen har jag lyckats sprida dem över två angränsande rabatter på ena sidan av trädgården. De täcker inget stort område, men det är tillräckligt stort för att ge ett mäktigt intryck under den här kala och karga tiden på året.
Tulpaner
Tulpaner är den viktigaste växten i min trädgård på våren. Varje år prövar jag olika arter och sorter, men inför den stora föreställningen har jag olika planläggningar för olika delar av trädgården. I ett centralt område nära uteplatsen gillar jag att experimentera med olika blandningar av tulpaner med tidig, mellan och sen blomning i pastellnyanser, olika för varje år. På ett annat område i närheten finns det olika sorts påskliljor, så här brukar jag bara plantera gula, orange och vita tulpaner. En favorit är den pålitliga Darwinhybriden ‘Daydream’ med sina blekgula blommor som på några dagar skiftar till mjukt orange. För att skapa kontrast vad gäller både form och nyans kombinerar jag dem med den liljeblommande tulpanen ‘Westpoint’ som öppnar sina blommor i form av breda gula stjärnor så fort solen skiner.
Jag har röda tulpaner i tre andra delar av trädgården som tillsammans skapar ett bredare färgtema som ger intryck av att fylla hela trädgården. I själva verket är de röda tulpanerna begränsade till bara några få kvadratmeter vardera, men hemligheten till den här effekten är upprepningen av dem.
Påskliljor
Jag har olika sorters påskliljor utspridda som bildar ett återkommande tema i hela trädgården även om alla inte är exakt likadana. Två rabatter har dock ett mer sammanhållet tema. I samma centrala område som det mixade tulpantemat finns två väldigt tidigt blommande påskliljor. Den vilda, helt gula påskliljan Tenby, Narcissus pseudonarcissus med underarten obvallaris och den vanligt förekommande sorten ‘Jetfire’. Båda har exakt samma gula färg förutom att Narcissus "Jetfire" dessutom har en snygg orange trumpet.
I en ensam rabatt växer det många av en enda sort, "Barrett Browning". Även detta är en sort som blommar tidigt, detta för att den inte ska inkräkta på den röda tulpanprakten på samma plats någon vecka senare och för att skapa en tydlig kontrast till de gula påskliljorna i den intilliggande mittenrabatten.
Sommarsnöklocka
Namnet Leucojum aestivum "Sommarsnöklocka" är missvisande eftersom den blommar på våren tillsammans med de mellan- och senblommande tulpanerna och flera av påskliljorna. Jag ljuger om jag säger att den var tänkt som ett huvudtema i trädgården, men under årens lopp har grupperna av dem växt ut till mäktiga inslag. Återigen förstärks deras effekt av att de upprepas i olika delar av trädgården.
Sommarlökar
Allium och Stjärnhyacint blommar när vårlökarna är utblommade, och de behövs för att pryda trädgården inför sommaren. Om du upplevt det tomma glappet i juni vill du definitivt plantera massor av prydnadslökar. Jag planterade ett tjugotal Allium "Purple Sensation", eller "Purpurlök", för kanske femton år sedan och efter det har de självsått sig och fyller nu en hel rabatt med sina purpurfärgade bollhuvuden. På sensommaren är den här rabatten överdådig, men i maj är kombinationen av mina alliumväxter och en enda perenn slående. Euphorbia palustris trivs om du har fuktig eller tung jord och bildar omfångsrika, midjehöga grupper med piggt gula blommor på försommaren. Den utgör den perfekta inramningen för högväxande allium och de blå toppställda blomklasarna på Camassia quamash (Syn. C. esculenta).
Av de många andra lökar som man kan odla sommaren igenom är det egentligen bara en som har en framträdande plats i min egen trädgård, nämligen Kaphyacint, Galtonia candicans. Den har upprättstående bandformade blad och upprättstående stjälkar som bär konformade terminalblomställningar med nickande, klockformade vita och gröna blommor. Denna Galtonia-art blir över en meter hög och passar perfekt i naturalistiska planteringar där uppväger de många högre växande perennerna och prydnadsgräset.
Det tjänar inget till att räkna upp alla lökar som växer i min trädgård, men när man funderar över sina planteringar måste man tänka på vilken betydelse var och en av lökarna har. Och givetvis unnar jag mig varje år att beställa några extra sorter, för vem kan stå emot den lyxen?